Профилът в Инстаграм на 65-годишния Алатин Чакъджъ е по-скоро скучен.

...
 Профилът в Инстаграм на 65-годишния Алатин Чакъджъ е по-скоро скучен.
Коментари Харесай

Турски мафиотски бос плаши журналисти от затвора

 Профилът в Инстаграм на 65-годишния Алатин Чакъджъ е по-скоро отегчителен. Ясно е, че от пандиза няма по какъв начин да снима красиви гледки. Затова той поства най-много саморъчно написани открити писма с послания към своите последователи или към политици.
В последното си такова писмо Чакъджъ изрежда имената на шестима публицисти от консервативния, сериозен към държавното управление вестник " Карар ". " Апелирам към всички, които ме обичат: Изпълнете дълга си ". По-нататък той напомня, че постоянно авансово информирал жертвите си, и че в случай че тези публицисти бъдат видяни някъде, те щели да бъдат осъдени от хората, които го ценели - както в Турция, по този начин и в чужбина. Това било апел към тези, които му казвали: Братко, единствено ни кажи да стреляме, и ние ще стреляме; кажи ни да умрем, и ние ще умрем, добавя мафиотският необут.

Изпитан способ: заплашване

Дългогодишният публицист Исмаил Саймаз от вестник " Хюриет " показва, че заканите на Чакъджъ провокират същинска паника у публицистите. " Срещу сходни закани всички сме безпомощни и се опасяваме, тъй като става дума за човек, който фактически може да извърши заканите си ", споделя той за Дъждовни води.

Чакъджъ е измамен в Турция под отговорност за над 40 убийства. Има недоказани догатки, че е забъркан и в убийствата на неколцина публицисти. Твърди се също, че имал положителни връзки с турските секрети служби. Към някои от шестимата публицисти от вестник " Карар " са отправени смъртни закани поради рецензиите им към държавното управление, към други - единствено поради облеклото им.

Поводът за заплашителните писма в Инстаграм обаче е различен: директно след изборите в края на юни Чакъджъ съобщи, че доста не си допадали с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, и че той бил спечелил изборите единствено с помощта на ултранационалистическата Партия на националистическото деяние (ПНД). Според Чакъджъ, вестник " Карар " писал за това под заглавие " Дръзки думи против Ердоган ". Междувременно обявата към този момент е снета от уеб страницата на изданието, само че е стояла там задоволително дълго, с цел да може да предизвика смъртните закани на Чакъджъ.

Журналистите, против които са отправени заканите, очевидно са се стреснали. Някои от тях към този момент са под полицейска отбрана, а въпросната колонка е спряна за неопределен срок - без да се сочат аргументите за това.

Цинична признателност

Журналисти биват заплашвани в Турция обаче освен от мафията. Девлет Бахчели, водачът на ПНД, която в това време е съдружен сътрудник на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, разгласява къса дописка в печата, съдържаща цинична признателност към публицисти, писали сериозно против него и неговата партия. Там 70 публицисти са посочени поименно. Сред тях е и Исмаил Саймаз от " Хюриет ".

" Подобни изказвания от човек, който - дружно с партията си - преди малко е влезнал в коалиция с ръководещата партия, лимитира свободата на публицистите ", споделя Саймаз. В миг, когато в Турция публицисти биват за нищо упреквани и задържани, посланието на Бахчели буди мощно безпокойствие.
 Türkei - Devlet Bahceli (picture-alliance/AA/E. Sansar)
Лидерът на ПНД Девлет Бахчели се разгласи за опрощение на мафиотския необут Алатин Чакъджъ

Дългогодишният сътрудник на " Репортери без граници " в Турция Ерол Йондероглу също подлага на критика изказването на Бахчели: " Журналисти стават цели. Как да чакаме полицията да ни закриля, откакто съдружният сътрудник на Ердоган потъпква свободата на печата? ", пита той риторично също в диалог с ДВ.

Правителството не отваря и дума за описите и за оповестените имена на публицисти. Малко преди да влезе в държавното управление, Бахчели посети мафиотския необут Чакъджъ в една болница. Снимка от визитата му беше оповестена в профила в Туитър на неговата ПНД. Бахчели се застъпва за прошка за неведнъж осъждания мафиот, акцентирайки, че той бил човек, който обичал родината си и правел всичко за нея.

Турция - рисково място за публицисти

Списъкът с убити в Турция публицисти е дълъг. Повечето от тях са подлагали на критика държавното управление, писали са против корупцията и възхода на ислямизма в страната. В индекса за свободата на печата Турция е на 157-о място между 180 страни. Над 100 публицисти в страната се намират зад решетките. А някои от тях саркастично означават, че в пандиза се чувствали по-сигурно, в сравнение с улицата.

Според адвоката на мафиотския необут, той бил дал тримесечна пролонгация на нарочените от него журналисти. Ако в тези три месеца те не направели " неточности ", отсрочката щяла да се трансформира в " безсрочна ".

 

Прокуратурата в Анкара е излязла с предложение за привличане към отговорност на Чакъджъ и е почнала разследване против него. 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР